026 30 200 55

MySpott biedt ondersteuning bij domeinregistratie

Veel klanten vragen ons om advies op het gebied van domeinregistratie en hosting. Hierbij assisteren wij u graag!

20 maart 2012

Webhosting, domeinnamen, e-mailhosting, DNS... voor veel van onze klanten is het onbekend terrein. Dat maakt het lastig om te bepalen wat de beste keuze is. Welk hostingpakket heeft u nodig? Waar moet u op letten bij het kiezen en registreren van een of meerdere domeinnamen? Wat zijn gebruikelijke tarieven? Wij kunnen u helpen de juiste keuze te maken.

Zelf een abonnement samenstellen of een compleet pakket kiezen?

Sommige hostingbedrijven bieden een compleet pakket aan voor een vast tarief per maand of per jaar. Bij anderen kunt u zelf uw abonnement samenstellen, dus losse pakketten voor webhosting, e-mailhosting, domeinen, doorverwijzingen etc. De verschillen zitten meestal in de grootte van de webruimte, het aantal e-mailadressen, dataverkeer, snelheid, scripts, tools, service en extra opties.

Besparen op maandelijkse abonnementskosten

Door het scala aan mogelijkheden is het voor veel mensen lastig om te bepalen welke opties er echt nodig zijn om een website succesvol te laten draaien. Ook is het moeilijk in te schatten of de bijbehorende tarieven gunstig zijn. Sommige klanten hebben jarenlang veel te hoge abonnementskosten betaald voor een uitgebreid pakket met overbodige opties. Na ons advies te hebben opgevolgd, bespaart één van onze klanten nu ruim 30,- p/m!

TIP: laat u niet misleiden door actietarieven met een beperkte geldigheidsduur. In veel gevallen is het eerste jaar zeer voordelig, daarna betaalt u hoger tarief, waardoor het abonnement op lange termijn juist niet voordelig is. Als u een domeinnaam voor langere tijd registreert, controleer dan ook of het abonnement voldoende mogelijkheden biedt, hiermee voorkomt u een (prijzige) upgrade.

Geen apart hostingpakket nodig bij een MySpott-website

De tarieven van MySpott zijn gelukkig wel transparant (en voordelig!), bovendien is de prijs inclusief webhosting. Dat betekent dat u geen apart hostingpakket hoeft af te sluiten bij een hostingbedrijf. Wat is er dan wel nodig om een website succesvol te laten draaien? En wat is het verschil tussen al deze termen? Hier volgt een korte uitleg:

Domeinnaam/domeinnamen (webadres, bijv. www.example.com)
Het is van belang om één hoofddomein te kiezen, dit is webadres waarmee u kunt adverteren en waarmee u door zoekmachines gevonden wilt worden. Deze keuze kunt u achteraf niet meer zo makkelijk wijzigen. Naast het hoofddomein kunt u meerdere domeinnamen naar het hoofddomein laten verwijzen (doorverwijzing).

Webhosting
Er zijn bestanden nodig om een website weer te geven: tekstbestanden, afbeeldingen, scripts etc. Deze bestanden moeten op een computer staan die dag en nacht in verbinding staat met het internet (webserver). Bij een hostingbedrijf kunt u bepaalde hoeveelheid webruimte ‘huren’, meestal gekoppeld aan een domeinnaam. De grootte van een webruimte kan variëren van tientallen megabytes tot enkele terrabytes. Omdat een MySpott-website incl. hosting is, hoeft u geen apart hostingabonnement af te sluiten! Als u al een hostingpakket heeft, kun u bij ons informeren hoe u dit abonnement het beste kunt aanpassen of verhuizen.

E-mailhosting
Als u een domeinnaam registreert, kunt u ervoor kiezen om één of meerdere e-mailadressen te gebruiken die aan dit domein zijn gekoppeld. De meeste voor de hand liggende optie is info@example.com, maar u kunt natuurlijk uw eigen naam voor het apenstaartje plaatsen. Bij sommige hostingbedrijven moet u een apart abonnement afsluiten voor e-mailhosting. Het aantal e-mailadressen verschilt per pakket. Elk hostingbedrijf biedt weer andere mogelijkheden: POP3, IMAP, webmail, spam-filters, beveiliging etc. Voor meer informatie over e-mailhosting kunt u contact met ons opnemen.

DNS (Domain Name System)
Om een domeinnaam door te verwijzen naar de locatie (server) waar de daadwerkelijke website staat, maken we gebruik van DNS. Bij de meeste hostingbedrijven kunt u zelf de DNS-instellingen wijzigen. In andere gevallen kan het hostingbedrijf deze instellingen wijzigen of worden er extra kosten voor gerekend. Wij kunnen u hierbij assisteren.

Domeinnamen verhuizen

Een domeinnaam die geregistreerd is bij een hostingbedrijf kan verhuisd worden naar een andere hostingpartij. Hierbij is het van belang dat u beschikt over de juiste gegevens. U moet kunnen bewijzen dat u de rechtmatige eigenaar van het betreffende domein bent, bijv. met inloggegevens of een contact. Bij het hostingbedrijf kunt een autorisatiecode opvragen waarmee u de domeinnaam bij een andere hostingaanbieder opnieuw kunt registreren.

Het oude abonnement kunt u vervolgens opzeggen. Let hierbij wel op de opzegtermijn en controleer goed of er nog bestanden op de webruimte staan die u wilt houden (maak zo nodig een back-up). Als u e-mailadressen gebruikt die gekoppeld zijn aan dit domein, zullen deze adressen komen te vervallen. Maak in dat geval een backup van uw e-mail en uw adresboek. 

Domeinnamen kopen

Als u een domeinnaam wilt gebruiken die al door iemand anders geregistreerd is, is het soms mogelijk om deze domeinnaam te kopen. De prijzen van domeinnamen variëren zeer sterk, van honderden tot miljoenen euro’s. U zult contact op moeten nemen met de eigenaar, maar het is verstandig om u vooraf goed te laten adviseren.

Myspott biedt assistentie bij domeinregistratie en verhuizingen

Speciaal voor MySpott-klanten die hulp kunnen gebruiken bij het registreren of het verhuizen van domeinnamen bieden wij domeinadvies en -assistentie. Indien gewenst adviseren wij u ook bij het kiezen van het juiste pakket en bij het bepalen van de beste domeinnaam. Hierbij kijken we natuurlijk ook welke domeinnaam het beste zou scoren bij zoekmachines. 

Heeft u vragen over domeinregistratie of hosting? Neem even contact met ons op, we helpen u graag! 

Terug naar de vorige pagina